Connect with us

Eveniment

trebuie să citească mai mult decât un articol de opinie | Stirile BUNE

Published

on

BNR îl sfătuieşte pe Daniel Zamfir, promotorul mai multor legi care lovesc puternic în băncile comerciale, să citească cu atenţie documentele oficiale, în loc să lecturez superficial articole de opinie.

Banca centrală face referire la textul redactorului şef al unei publicaţii economice, în baza căruia Zamfir a decis să îl cheme pe Mugur Isărescu la parlament pentru a explica de ce abia acum recunoaşte că băncile comerciale au ţinut România în stare de subdezvoltare.

Totuşi, în Raportul asupra stabilităţii financiare emis de BNR şi invocat de editorialistul de care a plecat iniţiativa lui Zamfir nu se precizează nicăieri că băncile comerciale ar fi făcut acest lucru.

Raportul se limitează să arate că, în anumite perioade nivelul creditelor acordate de bănci, mai ales companiilor, a fost unul scpăzut, băncile contribuind astfel la menţinerea unui nivel de intermediere financiară redus.

Iată ce îi transmite BNR senatorului Daniel Zamfir, cunoscut, printre altele, ca principal promotor al unor legi ca cea care defineşte darea în plată sau cea prin care se intenţionează plafonarea dobânzilor:

 

“ Dl. senator Daniel Zamfir a facut recent cateva comentarii legate de activitatea BNR raportandu-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, aparut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir in declaratiile sale publice, nu reflecta punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor (BNR afirma ca, prin strategiile lor, marile banci mentin deliberat Romania in stare de subdezvoltare financiara). BNR nu sustine afirmatiile respective. Consideram ca, dat fiind importanta subiectului, o abordare responsabila presupune obligatoriu o raportare directa la documentele oficiale – Raportul de stabilitate financiara, editia decembrie 2018, de la care a pornit intreaga dezbatere (http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/RSF/RSF2018_2.pdf), mai ales Tema speciala: Eficienta operationala a sectorului bancar si nivelul intermedierii (pag. 101 din Raport), si nu doar o lectura superficiala a unui articol de opinie. Altfel, dl senator risca din nou sa prezinte concluzii pripite sau complet gresite. Raportul este public si a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament. De altfel, Raportul a fost prezentat in conferinta de presa luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executiva a BNR. Cu aceasta ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isarescu a sustinut un discurs (http://bnr.ro/Lansarea-Raportului-asupra-stabilitaţii-financiare-nr.2-din-2018-18894.aspx). iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susţinut o prezentare detaliata a raportului (http://bnr.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/2018/R20181210LV.pdf). Toate aceste documente reflecta pozitia BNR in raport cu chestiunile evocate.”

 

 

Facebook Comments

Eveniment

Vești bune pentru mii de români care vor să iasă la pensie și nu îndeplinesc condițiile. Ce se va întâmpla din acest an | Stirile BUNE

Published

on

By

Începând cu anul 2016, anumiţi români care nu au ajuns la vârsta pensionării şi care au perioade în care nu au deţinut calitatea de asigurat în sistemul public, au avut posibilitatea de a achita retroactiv contribuţia la pensii pentru maxim cinci ani.

Plăţile retroactive au fost posibile până în ultima zi a anului trecut. Însă proiectul noii legi a pensiilor vine cu veşti bune pentru cei care încă şi-ar dori să beneficieze de oportunitatea plăţii retroactive. Potrivit proiectului de lege, cumpărarea vechimii pentru pensie va deveni o opţiune permanentă, în limita acoperirii a maxim 5 ani.

Mai mult decât atât, viitoarea lege a pensiilor va face accesibilă varianta plăţii retroactive pentru un număr mult mai mare de români. Mai exact, orice persoană cu un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii şi să-şi plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuţii pentru perioade din urmă, în limita a maxim 5 ani.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Rusia se pregătește de război! Vladimir Putin a dat lovitura | Stirile BUNE

Published

on

By

Conform raportului emis de Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST) din Rusia, forţele aeriene ruse au primit 14 aeronave Su-30SM şi 10 avioane de vânătoare Su-35S, 12 avioane Su-34 de vânătoare / bombardiere şi 14 aeronave avansate de tip Yak-130 pentru antrenamente / aeronave uşoare de atac, în cursul anului 2018.

 În 2018, livrările de aeronave de luptă noi către forţele armate ale Rusiei au scăzut faţă de anii precedenţi şi, în termeni cantitativi, acestea au ajuns la nivelul anului 2013. În acelaşi timp, forţele armate ale Rusiei s-au confruntat cu o lipsă acută de personal de zbor pentru operarea aeronavelor disponibile.

 În materie de exporturi, CAST a raportat că, în anul 2018, industria aerospaţială din Rusia a livrat 26 de avioane militare, inclusiv 12 aeronave de tip MiG-29M / MiG-29M2 către Egipt, patru avioane de tip Su-30SM către Kazahstan, zece avioane de vânătoare de tip Su-35 către China, precum şi patru avioane moderne pentru antrenamente, de tip Yak-130, către Laos, scrie Evz.ro.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Dezastru pentru bănci și retaileri! Amenzile ar putea crește până la 4% din cifra de afaceri | Stirile BUNE

Published

on

By

Noul proiect propune ca pedepsele să fie înăsprite în cazul în care o bancă sau un retailer încearcă să inducă în eroare clienţii. Mai mult decât atât, acest proiect oferă  posibilitatea ca, în cazul acţiunilor colective, să se poată dispune restituirea sumelor pe întreg portofoliul, ceea ce până acum nu se putea. 

De asemenea,  proiectul prevede că amenzile  ar putea creşte de la 50.000 – 100.000 lei, la 4% din cifra de afaceri. 

”Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 543 din 03 august 2012, se modifică după cum urmează: 

1. Alineatul (1) al articolul 13, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale, fără a se ţine cont de numărul clauzei contractuale şi fără a mai avea posibilitatea inserării cuprinsului acestora în noile contracte pe care urmează să le utilizeze în cadrul activităţii profesionale. Instanţa va dispune şi restituirea, în totalitate, către consumatori a sumelor percepute in temeiul unor clauze abuzive”, potrivit hotnews.

  • Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune una sau mai multe dintre următoarele obligaţii: respectarea clauzelor contractuale care au fost încălcate începând cu data încălcării; restituirea sumelor încasate fără temei legal, într-un termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei;  aducerea contractului în conformitate cu prevederile legale, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi corectarea oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate prin procesul-verbal, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului- verbal de constatare a contravenţiei.
  • În cazul în care nu sunt aduse la îndeplinire a obligaţiile prevăzute în termenele şi condiţiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 4% din cifra de afaceri. Anterior amenda era de 50.000 – 100.000 lei.
  • De asemenea, prin proiectul de OUG se mai modifică articolul 74 al legii 258/2017. Aici sunt prevăzute amenzi de 3-4% din cifra de afaceri, deşi anterior era vorba de 10.000 – 50.000 lei.
  • Acestea se referă la modul în care clienţii sunf informaţi cu privire la comisioane, precum dimensiunea caracterelor din contract etc. Dacă sunt încălcate prevederile, amenda este de 3% din cifra de afaceri.

Facebook Comments
Continue Reading

Cele mai noi articole

Eveniment8 hours ago

Vești bune pentru mii de români care vor să iasă la pensie și nu îndeplinesc condițiile. Ce se va întâmpla din acest an | Stirile BUNE

Începând cu anul 2016, anumiţi români care nu au ajuns la vârsta pensionării şi care au perioade în care nu...

Eveniment17 hours ago

Rusia se pregătește de război! Vladimir Putin a dat lovitura | Stirile BUNE

Conform raportului emis de Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST) din Rusia, forţele aeriene ruse au primit 14 aeronave...

Eveniment1 day ago

Dezastru pentru bănci și retaileri! Amenzile ar putea crește până la 4% din cifra de afaceri | Stirile BUNE

Noul proiect propune ca pedepsele să fie înăsprite în cazul în care o bancă sau un retailer încearcă să inducă...

Eveniment1 day ago

Lovitură dură pentru cei care vând mașini second-hand. Au anunțat acum | Stirile BUNE

Românii încep să prefere din ce în ce mai mult maşinile noi, în dauna celor vechi, iar acest lucru înseamnă...

Eveniment2 days ago

EXCLUSIV! Chirurgul român care a uimit lumea medicală mondială. El este “mâna lui Dumnezeu”. Detalii pe care puțini le știu | Stirile BUNE

A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost...

Eveniment2 days ago

A dat lovitura! Tranzacţie de sute de milioane pe piaţa de produse cosmetice. Un brand de lux preia o firmă renumită | Stirile BUNE

Firma de cosmetice de lux L’Occitane International a ajuns la un acord pentru a prelua brandul de cosmetică şi îngrijire...

Eveniment3 days ago

Gabriela Firea are probleme mari de sănătate! Ce a pățit primarul Capitalei | Stirile BUNE

Potrivit unor surse, Gabriela Firea a suferit o afecţiune gastro-intestinala acută, care a necesitat o operaţie laparoscopică şi tratament. În...

Eveniment3 days ago

Lovitură de teatru! Celebrii foști concurenți Exatlon care au semnat cu Pro Tv! Emisiunea cu care vor să dea lovitura | Stirile BUNE

Ferma este un reality show care va avea multe puncte comune cu Exatlon, chiar dacă la bază pare o readaptare...

Eveniment3 days ago

Revoluție în retail! Cumpărăturile online se schimbă radical | Stirile BUNE

Se produce o adevăarată revoluție pe piața de retail. Inginerii companiei Amazon au fost fotografiaţi în timp ce testau în...

Eveniment4 days ago

Angajații care vor rămâne fără sporuri! Se anunță o nouă grevă! Mii de romani vor fi afectați | Stirile BUNE

Decizia Guvernului de a lăsa medicii fără sporuri, ar putea conduce la o nouă grevă. Mai mult decât atât situaţia...

Eveniment4 days ago

HOROSCOP 12, 13 IANUARIE! Zi proastă pentru această zodie! Este bine să nu cheltuieşti nimic | Stirile BUNE

BERBEC  Dinamica, energia ta nativă, o poţi folosi în acest weekend pentru organizarea vieţii de familie, de cuplu, acest domeniu...

Eveniment4 days ago

Umilință totală pentru Realitatea TV! Antena 3 i-a dat marea lovitură | Stirile BUNE

Ieri, Antena 3 a fost cel mai urmărit post de ştiri. În intervalul 19.00 – 21,30 când Antena 3 a...

Eveniment5 days ago

EXCLUSIV! Gafa monumentală a Ecaterinei Andronescu! Replica șocantă cu care a uluit 600 de oameni | Stirile BUNE

Revenită la cârma Educaţiei, aceasta a reuşit să şocheze audienţa cu un discurs halucinant despre românii care au părăsit ţara....

Eveniment5 days ago

Vine urgia peste țara noastră! Meteorologii anunță temperaturi critice! Unde va fi cel mai frig | Stirile BUNE

Vineri, vremea va fi în continuare în general închisã, dar mai rece decât în mod obişnuit la aceastã datã, geroasã...

Eveniment6 days ago

EXCLUSIV Una dintre concurentele Exatlon 3 are o carieră și în industria de videochat| FOTO | Stirile BUNE

Al treilea sezon al show-ului Exatlon va începe sămbăta acesta la ora 20.00. Cei 20 de concurenţi au fost selectaţi...

Eveniment6 days ago

E oficial! Toți bugetarii vor primi bani în plus la salariu! Când se va întâmpla | Stirile BUNE

Bugetarii vor primi, începând cu luna ianuarie 2019, indemnizaţia de hrană. Este vorba de o sumă de 347 de lei, ce va...

Trending