Connect with us

Eveniment

Vești bune pentru tineri! Ce trebuie să facă pentru a obține teren gratis | Stirile BUNE

Published

on

Potrivit unui nou proiect de lege tinerii  cu vârste cuprinse între 18 şi 35 pot solicita şi obţine teren gratis dacă intenţionează să îşi construiască o casă. 

 Terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el. De asemenea, terenul poate fi cumpărat apoi de la stat. 

Doritorii trebuie să se încadreze în limita de vârsta, să aibă domiciliul în localitatea respectivă, şi să nu deţină o altă casă sau un teren, iar primăria să dispună de teren.

“Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul”, se arată în legea terenurilor pentru tineri potrivit observator.tv. 

În Bucureşti suprafaţa minimă este de 150 de metri pătraţi, maximul fiind de 300. În alte zone suprafeţe variaţă între 250 şi 400 de metri pătraţi, iar în unele comune chiar şi între 250 şi 1000 de metri pătraţi. 

Dosarul care urmează să fie depus trebuie să conţină:

– copie a certificatului de naştere;

– copie a cărţii de identitate;

– declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu deţine/n-a deţinut în proprietate o locuinţă/un teren destinat construirii unei locuinţe;

– declaraţie similară, însă care se depune la data rezolvării cererii;

– dosarul este analizat în 15 zile de la depunere;

De asemenea, cei cărora li se aprobă dosarul trebuie să începă lucrările în termen de un an, în caz contrar, terenul se pierde.

Facebook Comments

Eveniment

Statul dă ajutoare sociale! Câți bani veți primi în 2019 și ce condiții trebuie să îndepliniți | Stirile BUNE

Published

on

By

Potrivit Legii nr. 416/2001, familiile şi persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la indicatorul social de referinţă (ISR – al cărui cuantum este şi în 2019 tot de 500 de lei), şi are următoarele valori:

  • 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură;
  • 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;
  • 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Potrivit modificărilor aduse legii, beneficiarii acestui tip de ajutor social sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acţiuni sau lucrări locale. Dacă se refuză de se presta muncă de către beneficiarii ajutorului social, aceştia pot pierde sprijinul financiar.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Venitul net lunar se calculează ca o sumă a tuturor veniturilor pe care persoana/familia respectivă le-a obţinut în luna anterioară depunerii cererii.

Susţinerea familiei este un alt sprijin financiar care se încadrează în categoria de ajutoare sociale şi care se acodă familiilor cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani. Cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit în funcţie de ISR (care este de 500 de lei), în funcţie de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie. În familiile cu mai mulţi copii, dacă unul dintre aceştia are mai mult de 20 de absenţe nemotivate la şcoală, atunci el nu este luat în calcul pentru acordarea ajutorului social, dar absenţele sale nici nu pot cauza pierderea întregii alocaţii pentru familia respectivă. Părinţii pot cere alocaţia şi pentru acel copil care repetă anul şcolar sau care a lipsit nemotivat de mai bine de 20 de ori, dar numai după începerea anului şcolar/semestrului următor.


 

Cei cu venituri mici pot beneficia şi de un ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Potrivit OUG nr. 70/2011, acesta reprezintă un ajutor lunar pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie), iar acesta poate fi solicitat atât de persoanele care locuiesc singure cât şi de familiile cu mai multe persoane. De la 1 ianuarie, dreptul de a primi ajutorul de încălzire revine şi persoanelor singure/familiilor cu venituri între 615 şi 750 de lei, conform OUG nr. 114/2018. Cuantumul ajutorului diferă în funcţie de cum se raportează venitul minim la ISR, dar şi după tipul de sistem de încălzire. Pentru a putea beneficia de acoperirea parţială sau integrală a cheltuielilor cu încălzirea, veniturile trebuie să se situeze în aceste limite:

  • în cazul energiei termice: ajutorul poate fi obţinut de familiile cu un venit net mediu lunar/membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) şi de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei);
  • în cazul gazelor naturale, energiei electrice şi lemnelor, cărbunilor şi combustibililor petrolieri: limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană singură/familie trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,500 ISR (750 lei); limita superioară a venitului a crescut chiar la începutul acestui an, prin OUG nr. 114/2018, de la 615 lei, cât era înainte.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Vești bune pentru mii de români care vor să iasă la pensie și nu îndeplinesc condițiile. Ce se va întâmpla din acest an | Stirile BUNE

Published

on

By

Începând cu anul 2016, anumiţi români care nu au ajuns la vârsta pensionării şi care au perioade în care nu au deţinut calitatea de asigurat în sistemul public, au avut posibilitatea de a achita retroactiv contribuţia la pensii pentru maxim cinci ani.

Plăţile retroactive au fost posibile până în ultima zi a anului trecut. Însă proiectul noii legi a pensiilor vine cu veşti bune pentru cei care încă şi-ar dori să beneficieze de oportunitatea plăţii retroactive. Potrivit proiectului de lege, cumpărarea vechimii pentru pensie va deveni o opţiune permanentă, în limita acoperirii a maxim 5 ani.

Mai mult decât atât, viitoarea lege a pensiilor va face accesibilă varianta plăţii retroactive pentru un număr mult mai mare de români. Mai exact, orice persoană cu un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii şi să-şi plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuţii pentru perioade din urmă, în limita a maxim 5 ani.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Rusia se pregătește de război! Vladimir Putin a dat lovitura | Stirile BUNE

Published

on

By

Conform raportului emis de Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST) din Rusia, forţele aeriene ruse au primit 14 aeronave Su-30SM şi 10 avioane de vânătoare Su-35S, 12 avioane Su-34 de vânătoare / bombardiere şi 14 aeronave avansate de tip Yak-130 pentru antrenamente / aeronave uşoare de atac, în cursul anului 2018.

 În 2018, livrările de aeronave de luptă noi către forţele armate ale Rusiei au scăzut faţă de anii precedenţi şi, în termeni cantitativi, acestea au ajuns la nivelul anului 2013. În acelaşi timp, forţele armate ale Rusiei s-au confruntat cu o lipsă acută de personal de zbor pentru operarea aeronavelor disponibile.

 În materie de exporturi, CAST a raportat că, în anul 2018, industria aerospaţială din Rusia a livrat 26 de avioane militare, inclusiv 12 aeronave de tip MiG-29M / MiG-29M2 către Egipt, patru avioane de tip Su-30SM către Kazahstan, zece avioane de vânătoare de tip Su-35 către China, precum şi patru avioane moderne pentru antrenamente, de tip Yak-130, către Laos, scrie Evz.ro.

Facebook Comments
Continue Reading

Cele mai noi articole

Eveniment5 hours ago

Statul dă ajutoare sociale! Câți bani veți primi în 2019 și ce condiții trebuie să îndepliniți | Stirile BUNE

Potrivit Legii nr. 416/2001, familiile şi persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă...

Eveniment14 hours ago

Vești bune pentru mii de români care vor să iasă la pensie și nu îndeplinesc condițiile. Ce se va întâmpla din acest an | Stirile BUNE

Începând cu anul 2016, anumiţi români care nu au ajuns la vârsta pensionării şi care au perioade în care nu...

Eveniment23 hours ago

Rusia se pregătește de război! Vladimir Putin a dat lovitura | Stirile BUNE

Conform raportului emis de Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST) din Rusia, forţele aeriene ruse au primit 14 aeronave...

Eveniment1 day ago

Dezastru pentru bănci și retaileri! Amenzile ar putea crește până la 4% din cifra de afaceri | Stirile BUNE

Noul proiect propune ca pedepsele să fie înăsprite în cazul în care o bancă sau un retailer încearcă să inducă...

Eveniment2 days ago

Lovitură dură pentru cei care vând mașini second-hand. Au anunțat acum | Stirile BUNE

Românii încep să prefere din ce în ce mai mult maşinile noi, în dauna celor vechi, iar acest lucru înseamnă...

Eveniment2 days ago

EXCLUSIV! Chirurgul român care a uimit lumea medicală mondială. El este “mâna lui Dumnezeu”. Detalii pe care puțini le știu | Stirile BUNE

A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost...

Eveniment2 days ago

A dat lovitura! Tranzacţie de sute de milioane pe piaţa de produse cosmetice. Un brand de lux preia o firmă renumită | Stirile BUNE

Firma de cosmetice de lux L’Occitane International a ajuns la un acord pentru a prelua brandul de cosmetică şi îngrijire...

Eveniment3 days ago

Gabriela Firea are probleme mari de sănătate! Ce a pățit primarul Capitalei | Stirile BUNE

Potrivit unor surse, Gabriela Firea a suferit o afecţiune gastro-intestinala acută, care a necesitat o operaţie laparoscopică şi tratament. În...

Eveniment3 days ago

Lovitură de teatru! Celebrii foști concurenți Exatlon care au semnat cu Pro Tv! Emisiunea cu care vor să dea lovitura | Stirile BUNE

Ferma este un reality show care va avea multe puncte comune cu Exatlon, chiar dacă la bază pare o readaptare...

Eveniment4 days ago

Revoluție în retail! Cumpărăturile online se schimbă radical | Stirile BUNE

Se produce o adevăarată revoluție pe piața de retail. Inginerii companiei Amazon au fost fotografiaţi în timp ce testau în...

Eveniment4 days ago

Angajații care vor rămâne fără sporuri! Se anunță o nouă grevă! Mii de romani vor fi afectați | Stirile BUNE

Decizia Guvernului de a lăsa medicii fără sporuri, ar putea conduce la o nouă grevă. Mai mult decât atât situaţia...

Eveniment4 days ago

HOROSCOP 12, 13 IANUARIE! Zi proastă pentru această zodie! Este bine să nu cheltuieşti nimic | Stirile BUNE

BERBEC  Dinamica, energia ta nativă, o poţi folosi în acest weekend pentru organizarea vieţii de familie, de cuplu, acest domeniu...

Eveniment5 days ago

Umilință totală pentru Realitatea TV! Antena 3 i-a dat marea lovitură | Stirile BUNE

Ieri, Antena 3 a fost cel mai urmărit post de ştiri. În intervalul 19.00 – 21,30 când Antena 3 a...

Eveniment5 days ago

EXCLUSIV! Gafa monumentală a Ecaterinei Andronescu! Replica șocantă cu care a uluit 600 de oameni | Stirile BUNE

Revenită la cârma Educaţiei, aceasta a reuşit să şocheze audienţa cu un discurs halucinant despre românii care au părăsit ţara....

Eveniment5 days ago

Vine urgia peste țara noastră! Meteorologii anunță temperaturi critice! Unde va fi cel mai frig | Stirile BUNE

Vineri, vremea va fi în continuare în general închisã, dar mai rece decât în mod obişnuit la aceastã datã, geroasã...

Eveniment6 days ago

EXCLUSIV Una dintre concurentele Exatlon 3 are o carieră și în industria de videochat| FOTO | Stirile BUNE

Al treilea sezon al show-ului Exatlon va începe sămbăta acesta la ora 20.00. Cei 20 de concurenţi au fost selectaţi...

Trending